Beweging wat verstaat men eronder?
22 maart 2024 

Beweging wat verstaat men eronder?

Beweging is de tweede pijler in het KBVitaal traject.

Deze pijler wordt door veel mensen ontlopen als ze denken aan afvallen en toch is hij belangrijk.

Welke beweging je ook doet het is altijd goed, als je maar niet de hele dag stil blijft zitten (of liggen).😊

Maar welke bewegingsvormen kennen we eigenlijk? We denken al snel aan sportscholen of sport verenigingen, maar er zijn ook nog andere manieren om te bewegen zoals het huishouden, wandelen, fietsen, dansen en nog veel meer waar je geen geld aan uit hoeft te geven.

Als je wil afvallen is beweging zeker één van de belangrijkste onderdelen, na voeding, van het traject.

Ik hoor het al.🤔 Waarom zou ik bewegen? Wat is het nut ervan? Ik beweeg toch al genoeg?

Ja, deze redenen kwamen ook bij mij op toen ik het roer om wilde gooien, ik ben daar heel eerlijk in. 😎 Totdat ik erachter kwam dat het toch anders moest.

Sportschool? Die ziet mij maar enkele keren en dan heb ik er weer genoeg van, ik sport liever met een buddy en die is er meestal niet omdat ik op onregelmatige tijden werk en daardoor dus ook op onregelmatige tijden kan sporten. Er is geen specifieke dag dat ik kan zeggen dit wordt mijn vaste dg of dagen om te gaan sporten op hetzelfde tijdstip.

Sportvereniging? Ja hier zit je ook vast aan bepaalde dagen en tijden en dat is voor mij niet haalbaar en om nu geld uit te geven om voor 2-3 keer per maand te kunnen sporten vindt ik dan ook weer zonde.

Klinkt dit bekend voor jou? 😊

Ik ben gaan wandelen bij ons in de bossen. Hier hebben ze ook nog toestellen staan (die ik niet allemaal gebruik), de evenwichtsbalk is voor mij de favoriet. Hier moet ik ook op mijn balans letten om er niet van af te vallen.😂 Dagelijks probeer ik minimaal 1 uur actief te zijn (geweldig zo’n smartwatch), minimaal 6000 stappen en een verbranding tijdens deze activiteiten van 300 kcal. Dit zijn maar minimale doelen en meestal zit ik daar wel boven, vooral als ik bezig ben met werken.

Door deze doelen te behalen dag na dag ben ik er wel achter dat het mijn lichaam goed doet en dat ik mijzelf (vooral tijdens de activiteiten) veel fitter voel en minder gestrest ben.

Voor zover hoe ik het zie over beweging.

Hoe ziet de maatschappij het tegenwoordig? 

De maatschappij.🤔De maatschappij wil het liefst dat (zo denk ik er over) dat je geld uit geeft aan sportscholen of verenigingen want dan kom je met andere mensen in contact. Dat is natuurlijk ook zo.

Toch denk ik dat een wandeling maken jou ook contacten kan opleveren, je kunt dit tenslotte ook met een buddy of een groep doen, zelfs krachttraining kun je thuis doen. Het is uiteraard wel zo dat je met jezelf afspraken moet maken dat je bepaalde dingen wekelijks gewoon doet en dat je niet zegt “oh dat kan morgen ook wel” dit is een discipline die je dan ook nodig hebt.

Na de coronatijd kreeg ik te horen dat men zo zwaar geworden was omdat men niet kon sporten. De vraag die ik toen stelde was “Is dat ook zo, of ben je gestopt met sporten en ben je hetzelfde blijven eten?” Ja dan kwam er meestal wel uit dat het sporten gestopt was en de voeding hierop niet aangepast was. Ja, en dan wordt je zwaarder. Logisch toch?😉

Dus doe vooral je eigen ding waar jij je prettig bij voelt.🥰

 

Wat zijn de richtlijnen en normen over beweging?

De richtlijnen zijn eigenlijk niet zo erg en als beginner kun je deze binnen 3-5  weken al halen en zelfs verhogen. Het verhogen van je eigen richtlijnen zou uiteraard in jouw eigen voordeel zijn, dat spreekt voor zich. 😎

Beweegrichtlijnen, voor volwassenen, van de Gezondheidsraad geven aan hoeveel je zou moeten bewegen voor een goede gezondheid.

Bewegen is goed, meer bewegen is beter.

Minstens 150 minuten aan matig intensieve beweging (fietsen, wandelen) verspreid over diverse dagen. Wanneer er langer, vaker of intensiever wordt bewogen geeft dat extra gezondheidsvoordeel.

Minimaal 2x per week spier- en botversterkende activiteiten. Denk hierbij aan: traplopen, herhaald opstaan vanuit de zithouding, krachttraining of fitnessoefeningen. Thuis of in de sportschool.

Ouderen combineren de spier- en botversterkende oefeningen met balansoefeningen. Bij balansoefeningen kunt u denken aan yogalessen, lessen gericht op balans.

Voorkom stilzitten.

Denk jij dat je dit kunt halen? Ik denk van wel.

150 minuten intensief bewegen? Verdeel dit in 5 x 30minuten aaneengesloten sporten, wandelen of wat je maar wil. Doe het wel aaneengesloten, want hierdoor haal jij er jouw voordeel uit.

2x per week krachttraining? Kijk eens op internet wat je kunt vinden aan manieren van krachttraining die bij jou past en doe ook deze minimaal 15 – 30 minuten per keer.

Waarom is bewegen zo belangrijk?

Bewegen (welke vorm dan ook) is belangrijk om jouw lichaam soepel te houden maar ook voor de energie verbranding is het van belang.

Het heeft invloed op onder andere:

Bewegen zorgt voor een toename van de spiermassa

Wanneer u beweegt, verbetert u de hart- en longfunctie, darmwerking en lymfestroom

Bewegen verhoogt het libido

Bewegen zorgt voor een gunstigere verhouding tussen vetmassa en vetvrije massa

Dankzij bewegen wordt uw weerstand beter.

 

Regelmatig bewegen heeft een gunstig effect op de volgende aandoeningen; Het beschermt of verlaagt het risico op:

Hart- en vaatziekten

Een hoge bloeddruk

Diabetes type II

Bepaalde vormen van kanker

Depressie

Negatieve stresseffecten

 

Uiteraard is bewegen alleen niet voldoende, gezonde voeding is hier ook een onderdeel van.

Ieder mens is anders en daarom is het belangrijk om naar de persoon te kijken:

            ✅Hoe sta jij in het leven?

            ✅ Welke verandering wil je?

            ✅ Zijn er obstakels in de weg die eerst opgelost moeten worden?

            ✅Wat zijn jouw doelen?

            ✅Wat wil je bereiken?

 

Dit zijn maar enkele vragen die jij jezelf moet stellen zodat jij een duidelijk beeld krijgt voor jouw visie van wie je wil zijn.

Heb je nog meer vragen? Vul het formulier in  en dan kom ik bij jou op de lijn 😉

Over de schrijver
Reactie plaatsen